Gdzie przechowywać środki czystości na zapleczu gastronomicznym?

Kuchnia to bez wątpienia najważniejsze miejsce w każdym lokalu gastronomicznym. Musi być ona nie tylko odpowiednio wyposażona w akcesoria kuchenne, ale również różnego rodzaju szafy i półki, które posłużą do magazynowania żywności oraz środków czystości. Detergenty będą bowiem niezbędne do utrzymania czystości w lokalu. Jak je przechowywać? Podpowiadamy.
Gdzie przechowywać środki czystości w lokalu gastronomicznym?
Zgodnie z odgórnie narzuconymi wymogami, w każdym lokalu gastronomicznym przestrzeń musi zostać odpowiednio zorganizowana. Oznacza to, że do każdych artykułów należy dopasować właściwą formę przechowywania. W związku z tym detergentów nie można pod żadnym pozorem umieścić w tych samych półkach co żywność, czy akcesoria kuchenne.
Środki czystości wykorzystywane w restauracjach, cukierniach czy piekarniach muszą być przechowywane we właściwie przystosowanych do tego meblach. Będą to m.in. specjalne szafy na środki czystości, których wielkość możemy dopasować do wielkości pomieszczenia oraz ilości preparatów do magazynowania.
Mniejsze szafy dobrze sprawdzą się do przechowywania podstawowych detergentów, natomiast do większych i jednocześnie wyższych mebli bez problemu włożymy również mop wraz z wiaderkiem, który posłuży nam do utrzymania czystości w obrębie posadzki.
Gdzie warto kupić wyposażenie lokalu gastronomicznego?
Odpowiednie meble przeznaczone do magazynowania zarówno żywności, jak i środków czystości są bardzo istotne z punktu widzenia wymogów oraz komfortu pracy. Kupując szafy na artykuły do sprzątania, warto więc postawić na sprzęt od Komat producenta mebli i urządzeń ze stali nierdzewnej dla gastronomii, w którego ofercie znajdziemy wyłącznie solidne wyposażenie. Wszystkie produkty z oferty producenta charakteryzują się wysoką jakością, co da nam pewność, że nawet pod wpływem intensywnego użytkowania, nie ulegną szybkiemu zniszczeniu.
Zamawiając takie meble, możemy dostosować ich parametry do wielkości zaplecza, co nie zabierze dodatkowego miejsca we wnętrzu. Poza tym w ofercie producenta znajdziemy także wiele innych niezbędnych elementów do lokalu gastronomicznego, takich jak szafy, regały i półki do bezpiecznego przechowywania żywności, zastaw stołowych czy sztućców. Oprócz tego możemy zakupić urządzenia chłodnicze i grzewcze.
Warto dodatkowo wspomnieć o tym, że firma Komat oferuje indywidualnie zaprojektowanie przestrzeni kuchennej, dzięki czemu wszystkie sprzęty i wyposażenie zostanie idealnie dopasowane do wymiarów zaplecza gastronomicznego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Daro Ogrody Zimowe Stolarka Budowlana Techniki Osłonowe Dariusz Rosłon
Aluminium - konstrukcje woj. mazowieckie05-503 Baszkówka, Wierzbowa 4
-
Stam Andrzej Murzacz. Wyroby hutnicze
Hutnictwo - wyroby woj. dolnośląskie58-300 Wałbrzych, Cicha 5
-
M-TI Market-Techniczny
Metalowe artykuły - produkcja, hurt woj. kujawsko-pomorskie88-100 Inowrocław, Stolarska 1